Hari Ini 0

Seminggu 5

Sebulan 40

Jumlah 55853490

Korban

Maksudnya : Demikianlah (ajaran Allah); dan sesiapa yang menghormati syiar-syiar ugama Allah maka (Dia lah orang Yang bertaqwa) kerana Sesungguhnya perbuatan itu satu kesan dari sifat-sifat taqwa hati orang mukmin...

+ Lagi
  • Kemaskini Terkini : Jumaat 06 Januari 2023, 10:10:17.

MUZAKARAH AHLI PENASIHAT SYARIAH INSTITUSI KEWANGAN DI MALAYSIA KALI KE-15

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) melalui Bahagian Penyelidikan, Jakim dengan kerjasama Bank Negara Malaysia (BNM), Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC), Persatuan Institusi Perbankan Islam Malaysia (AIBIM), Akademi Penyelidikan Syariah Antarabangsa dalam Kewangan Islam (ISRA) dan Persatuan Penasihat Syariah bagi Kewangan Islam Malaysia (ASAS) telah berjaya menganjurkan Muzakarah Ahli Majlis Penasihat Syariah Institusi Kewangan di Malaysia Kali ke-15 pada 17 hb.Oktober 2019  (Khamis) bertempat  Mesmera Ballroom ,The Everly Putrajaya.

Muzakarah ini telah dihadiri seramai 170 orang peserta yang terdiri daripada Ahli Panel Penasihat Syariah, Eksekutif Syariah di institusi kewangan dan takaful, pegawai-pegawai kerajaan, pegawai-pegawai dari Jabatan Mufti seluruh Malaysia dan ahli-ahli akademik.Muzakarah yang dianjurkan pada kali ini bertemakan “Rejuvinasi Fiqh Muamalat Dalam Era Ekonomi Digital Pematuhan Syariah digagaskan bagi mencapai objektif seperti berikut: Mendapatkan cadangan dan ulasan pakar serta strategi berkesan dan realistik dalam mengawal selia skim-skim pelaburan yang ditawarkan oleh institusi bukan di bawah  kawal selia Bank Negara Malaysia (BNM) dan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC); Membincangkan tajuk-tajuk terpilih berkaitan isu-isu syariah yang terlibat dalam skim-skim pelaburan masa ini serta berkongsi ilmu dan pengalaman dalam mencari penyelesaian terhadap isu-isu syariah; dan Medan perbincangan antara penasihat syariah institusi kewangan di Malaysia dalam usaha membantu Jakim untuk memberi penerangan kepada masyarakat awam berkaitan isu-isu pelaburan pada masa ini.

Majlis perasmian muzakarah ini telah disempurnakan oleh YB Timbalan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri,Puan Hajjah Fuziah Binti Salleh . Pengerusi Muzakarah YBhg. Prof. Dr. Ashraf bin Md. Hashim dan Timbalan Ketua Pengarah Dasar ,Puan Hajjah Hakimah binti Mohamad Yusoff.

Menerusi muzakarah ini sebanyak tiga  kertas kerja telah dibentangkan. Pembentang kertas kerja pertama dengan tajuk “Interpretasi Pembahagian Harta Pusaka dan Hibah Menurut Syariah:Pendekatan yang Praktikal dan Implikasi Hukum”,kertas kerja yang kedua pula bertajuk struktur dan Pengawalseliaan e- wallet dan kertas yang terakhir adalah Penggunaan e wallet mengikut perspektif syarak :Satu Penilaian Awal.Muzakarah diakhiri dengan bacaan rumusan muzakarah yang disampaikan oleh YBrs.Puan Nor Safina binti Zainal , Pengarah Kanan Bahagian Penyelidikan, Jakim manakala, ucapan penutupan muzakarah disempurnakan oleh Ybhg Puan Hajjah Hakimah binti Mohamad Yusoff  ,Timbalan Ketua Pengarah Dasar JAKIM.

 

Cetak Emel