Hari Ini 0

Seminggu 8

Sebulan 32

Jumlah 55853589

Pertukangan

Maksudnya : Demi sesungguhnya! Kami telah mengutus Rasul-rasul Kami Dengan membawa bukti-bukti dan mukjizat Yang jelas nyata, dan Kami telah menurunkan bersama-sama mereka Kitab suci dan keterangan Yang menjadi neraca...

+ Lagi
  • Kemaskini Terkini : Jumaat 06 Januari 2023, 10:10:17.

Amaran

PenggunaJ: :_load: Tidak dapat memuatkan pengguna dengan ID: 367

Rabu, 27 Januari 2016 12:05

Beri zakat kepada keturunan Syed, Syarifah

Written by
Rate this item
(4 votes)

Tarikh Disiarkan: 27 Jan, 2016
Sumber: Utusan Malaysia Online

Hukumnya harus bagi majoriti empat mazhab utama

image 27

MAJORITI kalangan ulama empat mazhab mengharuskan keturunan Rasulullah menerima zakat apabila mereka terhalang daripada menerima khumus atas harta ghanimah. - GAMBAR HIASAN

Soalan: Saya ingin bertanya mengenai hukum memberikan zakat kepada mereka yang berketurunan syed dan syarifah? Ini kerana, ada pihak mendakwa bahawa mereka adalah keturunan Rasulullah SAW yang tidak boleh menerima zakat. Mohon pencerahan. 

Jawapan: Memang ramai orang awam terkeliru dalam perkara ini. Bagi menjawabnya, apakah dalil yang menjadi sandaran kepada haramnya zakat diberikan kepada Nabi Muhammad SAW dan seluruh keturunannya.

Rabi’ah bin al-Harits dan al-‘Abbas bin ‘Abdul Mutallib telah berkumpul dan keduanya mengutus al-Mutalib dan al-Fadhl bin ‘Abbas untuk menemui Rasulullah SAW agar baginda melantik kedua-duanya sebagai amil zakat, sehingga kedua-duanya kelak mendapat bahagian (amil) daripada zakat sebagaimana yang lainnya.

Tatkala keduanya menemui Rasulullah SAW, baginda pun bersabda:“Sesungguhnya zakat tidak dihalalkan bagi Nabi dan keluarganya. Zakat itu hanyalah merupakan kotoran manusia.” Kemudian Rasulullah SAW menikahkan keduanya dan memerintahkan petugas al-khumus (1/5 harta rampasan perang) agar memberikan harta itu kepada keduanya untuk mahar pernikahan.” - Riwayat Imam Muslim.

Berdasarkan hadis di atas, terdapat ulama menyatakan bahawa para ahli bait iaitu mereka yang berketurunan Nabi Muhammad SAW tidak dibenarkan menerima harta zakat. Alasannya, kerana keluarga dan keturunan nabi adalah mulia, sedangkan zakat adalah lebihan (daki daripada kotoran) harta manusia, yang dikeluarkan untuk membersihkannya. Maka, tidaklah sesuai keturunan yang mulia menerima lebihan orang.

Demikian jugalah nabi dan keturunannya tidak layak menerima sedekah, seperti yang dilaporkan oleh Abu Hurairah r.a.: “Hassan (cucunda Nabi Muhammad SAW) telah mengambil sebutir kurma sedekah, kemudian dimasukkannya ke dalam mulutnya. (Demi melihatnya) Nabi SAW pun menyeru kepada Hassan (yang sewaktu itu masih kecil): “Kikh! Kikh! (maksudnya agar Hassan mengeluarkan kurma daripada mulutnya). Kemudian Nabi SAW bersabda: “Sepengetahuanku, aku tidak memakan sedekah.” - Riwayat Bukhari dan Muslim.

Read 17109 times