Hari Ini 109

Seminggu 109

Sebulan 4622

Jumlah 55826834

Pertukangan

Maksudnya : Demi sesungguhnya! Kami telah mengutus Rasul-rasul Kami Dengan membawa bukti-bukti dan mukjizat Yang jelas nyata, dan Kami telah menurunkan bersama-sama mereka Kitab suci dan keterangan Yang menjadi neraca...

+ Lagi
  • Kemaskini Terkini : Jumaat 14 Februari 2020, 12:20:52.

Amaran

PenggunaJ: :_load: Tidak dapat memuatkan pengguna dengan ID: 367

Khamis, 24 Mac 2016 12:23

Jadikan produk kewangan Islam lebih sofistikated – Sultan Nazrin

Written by
Rate this item
(0 votes)

Tarikh Disiarkan: 24 Mar, 2016
Sumber: Utusan Malaysia Online

jadikan produk kewangan Islam lebih sofistikated–Sultan Nazrin

SULTAN NAZRIN MUIZZUDDIN SHAH diiringi penulis, Mohd. Daud Bakar melihat buku Minda Syariah Kewangan Islam dan buku Syariah Minds in Islamic Finance yang dilancarkan oleh baginda sewaktu majlis pelancaran buku berkenaan di Hotel Royal Chulan, Kuala Lumpur, semalam. UTUSAN/Aizzul A.Majid

KUALA LUMPUR 23 Mac – Para cendekiawan Islam diingatkan supaya lebih berani dan memainkan peranan penting dalam menjadikan produk-produk kewangan Islam relevan dan sofistikated, titah Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah. 

Sultan Nazrin bertitah, pengli­batan golongan cendekiawan dalam produk-produk syariah amat mustahak bagi memperlihatkan perkembangan berterusan, inovasi dan pembangunan dalam kewangan Islam.

“Penglibatan cendekiawan Islam akan membuka lebih kemungkinan kepada penawaran produk yang lebih meluas dan lebih menarik bagi membolehkan penyediaan keperluan kewangan yang pelbagai dalam dunia yang kini berevolusi.

“Beta percaya, sebagaimana industri berevolusi pada tahun-tahun akan datang, peranan cendekiawan Islam akan menjadi lebih signifikan. Para cendekiawan adalah benteng dalam percambahan ilmu,” titah baginda pada majlis pelancaran buku Minda Syariah Kewangan Islam dan versi terjemahannya dalam bahasa Inggeris, Syariah Minds in Islamic Finance.

Turut hadir pada majlis itu ialah Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr. Asyraf Wajdi Dusuki dan Pengerusi Eksekutif Amanie Group, Datuk Dr. Mohd. Daud Bakar yang juga penulis buku tersebut.

Titah Sultan Nazrin, ulama dan cendekiawan adalah golongan terbaik untuk berperanan sebagai sebuah institusi yang melakukan perubahan menerusi penyelidikan dan memenuhi permintaan model konseptual baharu seperti yang diperlukan masyarakat.

Sehubungan itu, titah baginda, kerja-kerja yang dilakukan mereka (ulama dan cendekiawan) mesti boleh dicapai, difahami dan aktif disalurkan kepada pengamal industri, pelajar-pelajar syariah, pihak berkuasa pengawal selia, penggubal dasar dan masyarakat umum.

“Sesungguhnya ingatan ini adalah untuk keberanian cendekiawan syariah untuk meninggalkan ‘menara gading’ masing-masing dan melibatkan secara langsung dalam pembangunan industri kewangan Islam,” titah Sultan Nazrin.

Sultan Nazrin turut bertitah kewangan Islam pada waktu ini mewakili kurang satu peratus daripada aset-aset kewangan global selain masih tertumpu dalam pasaran-pasaran terhad.

Bagaimanapun, baginda bertitah, unjuran pertumbuhannya memberangsangkan dan berterusan mengatasi sistem kewangan konvensional.

“Mengikut Standard & Poor’s, kewangan Islam sekarang dianggarkan memiliki AS$2.5 trilion aset di bawah pengurusan dengan potensi untuk meningkat sehingga AS$5 trilion sehingga akhir dekad ini.

“Mengikut Laporan Kestabilan Dana Kewangan Antarabangsa (IMF) dan Industri Perkhidmatan Kewangan Islam 2015, kewangan Islam telah mencapai kategori kepentingan sistematik dalam 12 buah negara di dunia yang mana industri itu memiliki 15 peratus penguasaan pasaran dalam pasaran perbankan keseluruhannya. Jumlah negara yang dijangka terlibat dalam sistem kewangan Islam akan berganda dalam beberapa tahun akan datang,” ujarnya.

Read 938 times Last modified on Sabtu, 26 Ogos 2017 07:37