Hari Ini 107

Seminggu 107

Sebulan 4620

Jumlah 55826832

Sedekah

Maksudnya : Dan jika orang Yang berhutang itu sedang mengalami kesempitan hidup, maka berilah tempoh sehingga ia lapang hidupnya dan (sebaliknya) Bahawa kamu sedekahkan hutang itu (kepadanya) adalah lebih baik...

+ Lagi
  • Kemaskini Terkini : Jumaat 14 Februari 2020, 12:20:52.

Amaran

PenggunaJ: :_load: Tidak dapat memuatkan pengguna dengan ID: 367

Ahad, 13 Mac 2016 12:17

Kewangan Islam Tangani Krisis Ekonomi

Written by
Rate this item
(0 votes)

Tarikh Disiarkan: 13 Mar, 2016
Sumber: Utusan Malaysia Online
Oleh: Mustafa Kamal Basri

KETIKA dunia sedang bergelut berdepan kemelesetan ekonomi, sistem perbankan dan kewangan Islam dilihat mampu menjadi instrumen ekonomi dan kewangan berkesan dalam mendepani kemelut tersebut. Sistem perbankan dan kewangan Islam lebih berdaya tahan dan berdaya saing dalam menangani inflasi, kemelesetan ekonomi kejatuhan nilai mata wang, kejatuhan pasaran modal, kejatuhan harga komoditi dan perdagangan antarabangsa (eksport dan import). Sistem perbankan Islam, kini bukan sahaja semakin popular dalam kalangan negara Islam, malahan sistem patuh Syariah Islam ini, semakin popular dalam kalangan negara bukan Islam.

Pada masa ini, sudah terdapat 32 negara melaksanakan perbankan Islam termasuk di Eropah, Asia dan Afrika seperti United Kingdom, Afrika Selatan, Australia, Bahamas, Cyprus, Denmark, Switzerland, Liberia, Filipina, Guinea, India, Luxembourg dan Thailand. Ia memberi pilihan kepada orang ramai, sama ada mahu menggunakan sistem perbankan konvensional atau perbankan Islam. Sebelum ini, suka atau tidak, orang ramai terpaksa mengguna pakai sistem perbankan konvensional, walaupun mengetahui sistem itu mengamalkan riba, kerana tidak mempunyai pilihan.

Sistem perbankan dan kewangan Islam tampil sebagai penyelesaian (jalan keluar) kepada umat Islam mengatasi masalah riba dalam urusan kewangan dan perbankan. Sistem kewangan Islam dan perbankan Islam akan menjadi lebih lengkap jika mata wang dinar, emas dan perak dapat digunakan oleh negara-negara Islam. Sebenarnya, idea penubuhan bank tanpa faedah telah mula dibincangkan sejak akhir 1940-an. Idea itu hanya berjaya direalisasikan sekitar 1960-an, apabila munculnya model perbankan Islam pertama yang diasaskan oleh Ahmad al-Najjar yang mula beroperasi pada 25 Jun 1963 di sebuah pekan kecil Mit Ghamr, 64 kilometer ke utara Kaherah, Mesir.

Namun, operasi bank Islam pertama itu berakhir pada 1967 kerana tidak mendapat sokongan daripada kerajaan Mesir, walaupun projek itu mendapat sambutan amat menggalakkan daripada masyarakat Islam Mesir. Kemudian pada akhir 1972, menteri-menteri luar negara Islam dijemput ke Jeddah, Arab Saudi untuk membentuk sebuah jawatankuasa khas bagi menyediakan perjanjian penubuhan bank Islam bersama.

Sebagai susulannya, pada 1973 dan 1974, menteri-menteri kewangan negara-negara Islam telah mengadakan dua mesyuarat di Jeddah yang akhirnya membawa kepada penubuhan Bank Pembangunan Islam (IDB) dengan modal berbayar sebanyak dua bilion dinar pada 1975. Bank ini merupakan satu-satunya institusi kewangan Islam antarabangsa yang ditubuhkan untuk membantu memajukan ekonomi dan sosial negara-negara Islam dan umatnya dengan mematuhi kontrak-kontrak yang berteraskan Syariah.

Berkembang

Di Malaysia, Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB) ditubuhkan pada 1 Julai 1983 sebagai bank Islam pertama di negara ini di bawah ABI dengan modal berbayar sebanyak RM80 juta. Seterusnya, perbankan Islam telah dikembangkan ke seluruh negara dengan meningkatkan bilangan peserta dalam tempoh yang singkat. Pada Mac 1993, Bank Negara Malaysia (BNM) telah memperkenalkan Skim Perbankan Tanpa Faedah (SPTF) yang membenarkan institusi perbankan konvensional menawarkan produk dan khidmat perbankan Islam.

Langkah ini adalah sebagai salah satu usaha kerajaan untuk menambah syer pasaran perbankan Islam dalam pasaran kewangan negara ke arah menjadikan sistem kewangan Islam selari dengan sistem kewangan konvensional.Pada 1 Disember 1998, istilah SPTF telah digantikan dengan Skim Perbankan Islam (SPI) memandangkan istilah SPTF tidak mencerminkan penampilan sebenar operasi perbankan Islam yang dilaksanakan oleh institusi perbankan. Malaysia mengamalkan pendekatan sistem dwiperbankan (dual banking system) iaitu melaksanakan sistem perbankan Islam dan dalam masa yang sama membenarkan operasi sistem perbankan konvensional.

Model dwiperbankan ini diiktiraf oleh banyak negara Islam sebagai model perbankan masa depan. Banyak delegasi terutamanya dari negara-negara Islam datang melawat BNM dan Bank Islam Malaysia Berhad untuk mendalami cara-cara sistem dual banking ini berfungsi. Indonesia mula mengikut langkah Malaysia melaksanakan sistem perbankan Islam sekitar 1990-an. Formasi ini (Islamic windows) seterusnya menjadi model perbankan Islam bagi sebahagian negara-negara Teluk seperti Bahrain, Qatar dan Emiriyah Arab Bersatu (UAE).

Setelah lebih 29 tahun SPI beroperasi di Malaysia, perkembangan yang berlaku amat memberangsangkan. Data terkini menunjukkan aset perbankan Islam di Malaysia sudah mencapai AS$72.5 bilion dengan purata perkembangan sebanyak 20 peratus setahun. Malah, sistem kewangan Islam telah mencakupi sektor perbankan, takaful, pasaran modal dan pasaran wang serta industri ini telah berkembang di beberapa benua dan negara.

Sistem kewangan Islam juga mencatat pertumbuhan pesat, yang mana aset 500 bank Islam utama di seluruh dunia telah meningkat sebanyak 28.6 peratus kepada AS$822 bilion (RM3,288 trilion) pada akhir 2009. Apa yang menarik sistem kewangan Islam kurang terjejas oleh impak negatif daripada krisis ekonomi global. Ini adalah kerana kewangan Islam tidak dibenarkan terlibat dalam pelbagai aktiviti yang telah menjadi faktor penyebab kepada krisis ekonomi seperti amalan riba dan spekulasi.

Walaupun terdapat kelembapan di pasaran Sukuk, namun Sukuk terus diterbitkan dan dipasarkan walaupun terdapat beberapa kes kegagalan menunaikan obligasi dalam transaksi Sukuk di beberapa negara, tetapi ia tidak memberi impak besar kepada industri kewangan Islam di peringkat tempatan atau global.

Pelbagai institusi khusus seperti IFSB, Persatuan Perbankan Islam dan takaful ditubuhkan bagi mempelopori inisiatif ini. Malah, dari sudut piawaian serta undang-undang yang menyokong aktiviti industri ini, ia dipelopori oleh institusi seperti AAOIFI, IFSB dan Bank Pusat atau Majlis Penasihat Syariah Pusat. Selain itu, terdapat lagi pelbagai inisiatif lain yang menjadi pemangkin kepada pertumbuhan dan kelangsungan sistem kewangan Islam.

Kejayaan menghadapi krisis kewangan yang terkini telah membawa rahmat kepada sistem kewangan Islam yang mana ia semakin mendapat perhatian dan kepercayaan pelbagai pihak. Sebagai contoh, ia telah membuka laluan ke pasaran kewangan di Eropah dan Amerika. Malah, banyak lagi negara Islam dan bukan Islam dijangka membenarkan institusi kewangan Islam beroperasi di peringkat tempatan.

Read 2269 times