Waris jahil punca pusaka tertangguh

Tarikh Disiarkan: 
27 Jan, 2012
Sumber: 
Berita Harian Online

Kes bertingkat amat kompleks, sukar ditadbir disebabkan kematian berlapis

SIRI terdahulu pada musim pertama telah memberi penjelasan terperinci mengenai harta pusaka simati (harta alih dan harta tak alih) hutang atau liabiliti simati serta proses berkaitan, langkah demi langkah yang perlu dilakukan waris serta jenis seksyen terpakai untuk mentadbir harta pusaka.

 
Mengapa ini semua perlu dijelaskan dengan terperinci? AmanahRaya sebagai agensi milik kerajaan paling berpengalaman lebih 90 tahun dalam bidang Pentadbiran Pusaka, Amanah dan Wasiat turut berdepan pelbagai permasalahan dan berjaya menyelesaikannya ketika mentadbir kes berkenaan.
 
Pembahagian itu) ialah sesudah diselesaikan wasiat yang telah diwasiatkan oleh si mati, dan sesudah dibayar hutangnya. - Surah al-Nisa', ayat 1
 
Permasalahan utama adalah pergaduhan dan persengketaan dalam kalangan ahli waris beberapa generasi akibat daripada kecuaian serta kegagalan ahli waris pertama melaksana tanggungjawab menyelesai pusaka simati pada masa itu menyebabkan tertangguh untuk beberapa generasi.

Akibatnya, apabila mereka sendiri meninggal dunia, pusaka mereka juga turut tertangguh dan tergantung. Adakah ini yang kita mahukan, membiarkan keharmonian keluarga musnah? Gejala ini amat menakutkan jadi kita perlu mengambil iktibar dan tidak mengulangi perkara sama. 

Persoalan penting yang masih tidak dijawab hingga hari ini, adakah kita bersedia mengambil langkah untuk mengubah sikap, pendirian dan mengaku kecuaian ini? Adakah gejala ini disebabkan kurang kefahaman dan juga maklumat berkaitan.

Ini akan menjadi inti pati perbincangan untuk beberapa siri akan datang. Perkara ini penting bagi mengelakkan sikap ambil mudah terus berpanjangan. Masalah suka bertangguh menyelesaikan pusaka semakin kritikal dan boleh mencapai tahap membimbangkan jika tidak ditangani dengan baik. 
Ini dapat dilihat melalui kes pusaka bertingkat atau berlapis yang diterima AmanahRaya. Kes sebegini biasanya amat kompleks dan sukar untuk ditadbir kerana membabitkan kematian berlapis kalangan ahli waris yang berhak. 

Keadaan ini membawa kebimbangan pentadbir pusaka seperti AmanahRaya kerana memerlukan tempoh lebih lama bagi membuat siasatan dan pengesahan waris, harta pusaka, wasiat, hutang dan liabiliti sebelum pembahagian dapat dibuat. 

Kebiasaannya apabila perkara ini berlaku, waris perlu menunggu lebih lama dan ini akan memudaratkan banyak pihak termasuk kerajaan kerana tiada bayaran boleh dibuat, juga pengesahan aset, harta dan liabiliti tidak dapat diperoleh dengan tepat serta disahkan.

Contohnya, apabila banyak harta lebih daripada satu daerah, maka lebih masa diperlukan mungkin disebabkan dokumen membabitkan aset atau harta pusaka simati tidak lengkap. Senario ini amat membimbangkan kerana waris tidak sedar mereka akan berhadapan masalah lebih besar apabila membuat permohonan sendiri atau di AmanahRaya. 

Paparan rencana ini diharapkan dapat membantu ahli waris membuat penilaian seterusnya mengambil keputusan tepat sama ada masih mahu berlengah atau tidak, dan apakah cara terbaik mendapat bahagian masing-masing.

Firman Allah yang bermaksud: “(Pembahagian itu) ialah sesudah diselesaikan wasiat yang telah diwasiatkan oleh si mati, dan sesudah dibayar hutangnya.” (Surah al-Nisa’, ayat 1) 

Berdasarkan kes yang ditadbir AmanahRaya, masih ada waris enggan membayar hutang simati menggunakan harta pusaka yang ditinggalkan. Namun, ada yang mahu semua hutang dan wasiat simati diselesaikan segera dan bakinya dibahagikan dalam kalangan waris. 

Ini semua tanggungjawab waris dan sebagai pentadbir, AmanahRaya menjalankan tanggungjawab berdasarkan undang-undang dan keputusan waris simati. Ini termasuk membuat penyiasatan dan pengesahan status wasiat, hutang serta liabiliti simati bagi memastikan tiada pihak dinafikan haknya.

Oleh itu, pentadbir pusaka perlu mengetahui kesan atau risiko diambil mereka dalam mentadbir harta simati di dunia serta akhirat. Pembahagian harta simati hanya selepas waris menyelesaikan wasiat dan membayar hutang.

Perlu diingat, wasiat dan hutang simati adalah tanggungjawab mutlak waris dan satu amanah besar sama seperti pembahagian harta pusaka. 

Firman Allah yang bermaksud: “Sesiapa yang berkhianat menggelapkan sesuatu harta (kepunyaan semua), dia akan datang menanggung apa yang dikhianatkan itu pada hari Kiamat; kemudian akan dibalas tiap-tiap seorang apa yang telah dikerjakannya, sedang mereka tidak dianiayai.” (Surah Ali-Imran, ayat 161) 

Keperluan dan kewajipan melaksanakan amanah ini perlu diseimbangkan dengan niat mendapat keredaan Allah serta mengangkat darjat simati. Pada masa sama, kejayaan menyelesaikan pusaka akan memberi ketenangan rohani dan jasmani. Dalam konteks ini, bukan hanya waris perlu bersikap amanah tetapi juga pentadbir pusaka.
 

Makluman: Artikel ini dipetik secara langsung dari akhbar Berita Harian Online pada 27 Januari 2012.